top of page

OPPUSSING/REHABILITERING AV LEILIGHET

Skal du pusse opp i leiligheten? Ved oppussing og vedlikehold av leiligheten skal retningslinjene nedenfor følges for å unngå skader, brannfare eller mistrivsel for naboer. Aksjeeier er fullt ut ansvarlig for arbeider som utføres i tilknytning til egen leilighet.​

​

​

1. Før prosjektet starter

Før prosjekter/oppussing som kan skape støy eller irritasjon for naboer starter opp, skal det i rimelig tid – minst 2 uker - varsles til styret i AS KFB og naboer. Husk derfor å henge opp nabovarsel i oppgang med telefonnummer til deg (boligeier).

​

Inngrep i eller tiltak som omfatter bygningskonstruksjoner som boligselskapet, AS KFB, har ansvaret for må det alltid søkes styret om. Dette kan f.eks. dreie seg om inngrep i rør, etasjeskillere eller bærevegger. Er arbeidet søknadspliktig? Er du usikker på dette, benytt tjenesten til Oslo kommune for å undersøke om du er nødt til å søke Plan og bygningsetaten.

​

​

2. Nabovarsel

Styret har utarbeidet en mal for nabovarsel som du finner her. Det er fint om denne benyttes. 

​

​

​

​

​

​

3. Bærevegger og utvidelse av leiligheter

Inngrep i bærevegger eller utvidelse av leiligheter er søknadspliktig overfor Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (PBE). Inngrep skal planlegges av ingeniør eller tilsvarende, og skal utføres av firma med mestergodkjenning, i henhold til lover og forskrifter.​ Les mer på kommunens sider her

​

​

4. Tillatte tidsrom

  • Vesentlig støy som følge av oppussingsarbeider (boring, hamring, pigging m.m.) må utføres innenfor ordinær arbeidstid, mandag til fredag, og i henhold til ordensreglene.

  • Hvis det er behov for å utføre støyende aktivitet utover dette, skal naboene varsles, og det bør utføres i så korte tidsrom som mulig, og senest frem til kl. 19 på hverdager.

  • Lørdager fra kl. 10 til 16.

  • Støyende arbeid/oppussing er ikke tillatt på søndager og helligdager.

​

​

5. Lufteventiler

5.1 Under oppussing

  • Alle lufteventiler i leiligheten skal tettes igjen under hele oppussingsperioden. Dette er for å unngå at naboleiligheter/-boder får støv inn eller blir sjenert grunnet malingslukt.

  • Om dette ikke gjøres, må renhold av naboleiligheter/-boder dekkes av aksjeeier som har utført oppussingen.​

​​

5.2 Lufteventiler generelt

  • Styret får med jevne mellomrom klager knyttet til ventilasjonssystemet i gården. Problemet er som oftest knyttet til ulovlig monterte vifter.

  • Det er ikke tillatt å montere elektriske avtrekksventiler på kjøkken eller baderom.

  • Spalteventiler og ventiler i yttervegg bør holdes åpne slik at vakuum i leiligheten unngås. 

  • Det er ikke lov til å tette eller bygge inn avtrekket på bad eller kjøkken. 

  • Konsekvensen av ulovlige vifter er at trekket i andre leiligheter blir dårlig. I tillegg kan røyklukt og matos komme ut gjennom ventilene i andre leiligheter. 

  • Det er tillatt å koble på en passiv avtrekkshette med spjeld til systemet. Det vil si at det ikke er noen vifte som drives av en motor, men spjeldet kan praksis være motorisert. 

  • Selv om du ikke har endret på kjøkkenvifte etter at du kjøpte leiligheten kan du fremdeles ha en ulovlig vifte. Tidligere eier kan ha installert ulovlig vifte. Det er til enhver tid eksisterende seksjonseier sitt ansvar at seksjonen har løsninger som følger beboerreglementet.

​

​

6. Brannvarslingsanlegg

  • Branndetektorer skal ikke demonteres under oppussing. Om dette likevel er nødvendig (som ved større inngrep i leiligheten), skal styret kontaktes slik at gjeldende detektorer blir koblet ut på forskriftsmessig måte. Ved remontering av detektorer skal dette utføres av autoriserte fagfolk. Det er Elektro Nettverk AS (ENS) som har installert anlegget. ENS kan kontaktes her.

  • Om branndetektor(er) er utkoblet på grunn av oppussing har aksjeeier ansvar for å gi beskjed til styret i AS KFB så fort oppussingen er ferdig slik at de kan kobles inn igjen. Langvarig utkobling  tillates ikke.

  • Branndetektorer kan bare flyttes på av autoriserte fagfolk. Slik som Elektro Nettverk AS.

  • I leiligheten din er det forskjellige detektorer som hører til forskjellige rom. Om du flytter på disse kan det ende med at f.eks. kjøkkendetektoren (som ikke slår ut på matos) flyttes til gangen, og du vil ende med en mer sensitiv detektor på kjøkkenet som kan føre til falsk utrykning. 

  • Om det er mye støv/puss i leiligheten under oppussing skal detektorer i disse rommene dekkes til slik at ikke detektor blir nedsmusset og ødelagt. Merk at dette må gjøres i tillegg til utkobling som beskrevet over. Defekt detektor som følge av oppussing dekkes av aksjeeier.​​

​

​

7. VVS og elektrisk anlegg

Arbeid på varme, ventilasjon- og sanitærteknikk (VVS)- og elektrisk anlegg må utføres av autoriserte håndverkere når lover og forskrifter krever det.​ På nettsidene til Fagrådet for våtrom kan du finne en liste over alle godkjente våtromsbedrifter. Les mer her

​

Om arbeidet krever at vann må kobles ut for en tidsperiode skal beboere som deler vanntilførsel varsles i god tid i forkant av utkoblingen. Husk at det er mange beboere i gården som også er hjemme på dagtid.

 

 

8. FDV-dokumentasjon

Det ble i 2019 sluttført rørfornying i gården som ble utført av Olimb. Hvis dere må koble dere på fallstamme (soilrør) eller forgreiningsrør fordi røropplegget i leiligheten skal endres/utvides, MÅ dette gjøres slik FDV-dokumentasjonen spesifiserer. Last ned FDV-dokumentasjonen fra Olimb her.

 

Fagfolk skal være kjent med forskjellen mellom gamle jernrør og strømpefornyede rør slik vi har nå. Rørleggeren som er engasjert må få denne FDV-dokumentasjonen. 

 

Hvis slikt inngrep allerede er gjort og ikke ifølge FDV-dokumentasjonen, ta kontakt med styret.

​

​

9. Tilkobling til piper

  • I gården vår er det utført piperehabilitering, med innsatt stålfôring i pipeløpene.

  • Ovn og peis må monteres til pipe av kvalifiserte fagfolk i henhold til dokumentasjon som ligger på vår hjemmeside.

  • Innsatsen kan ødelegges dersom montering ikke gjøres riktig, med store kostnader som følge.​​

  • Styret anbefaler å benytte feiermester Arnesen v/Mura Piperehabilitering, da det er disse som stod for piperehabiliteringen i gården og har derfor god kjennskap til gården og de nye pipeløpene. Kontakinformasjon finner du her

​

​

10. Rydding og bruk av fellesområder under oppussing/rehabilitering

  • Skader på fellesareal, ute eller inne, som følge av arbeider med oppussing/rehabilitering må dekkes av deg som aksjonær.

  • Dersom arbeidene medfører mye støv og lignende i oppgangen skal dette fjernes ved arbeidsdagens slutt.

  • Avfallsbeholdere/-sekker utendørs bør stå i kortest mulig tid, og fjernes når beholder er full.

  • Utearealer skal ikke brukes til lagring av materialer over lengre tid.

  • Det er ikke tillatt å lagre materialer o.l. på fellesarealer. Fellesarealene kan kun benyttes ved omlasting, f.eks. til/fra bil og til det fraktes ut/inn i leilighet. Dette må skje samme dag. Fellesarealer skal aldri være lagringsplass natten over - dette på grunn av brannsikkerhet.​

​

​

11. Annet

  • Ønsker du ekstra bodplass under oppussing kan du kontakte styret slik at du kan leie bod under oppussingsperioden. 

  • Fargekoder til inngangsdører til leilighet, samt vegger i trapperom finner du her.

​

​

​

bottom of page