AS Kontorfunktionærenes
Forenings Byggeselskap​
HAGEGRUPPA
Hagegruppa er en gruppe med engasjerte beboere som jobber på vegne av styret med planlegging av vedlikehold og utvikling av utearealene tilknyttet KFB. Tiltakene er forankret i landskapsarkitekt Bjarne Aasens overordnede plan, og skal basere seg på løsninger som er funksjonelle og bærekraftige med tanke på bruk, drift og økonomi.
​
Hagegruppa har ansvar for beskjæring av trær og busker, samt nyplanting av trær, busker og stauder (flerårige blomster/ prydgress/ bunndekkere).
​
Både gårdsrom og forhager i denne gården har spesielle kvaliteter, med stort mangfold av planter. En del bed er imidlertid ganske “rufsete” etter flere års mangel på stell. Vi jobber derfor med en planteplan for bed og plantefelt i bakgård og forhager. Tanken er å erstatte/supplere og forbedre der det trengs, og beholde det som fungerer godt.
​
Valg av planter gjøres ut fra vurderinger knyttet til flere aspekter:
-
Visuelle kvaliteter: Hva slags planter passer i denne bygården og tidsepoken den representerer? Hvordan kan vi beholde den frodige karakteren som gjør denne gården så spesiell?
-
Skjøtsel/vedlikehold:Hvilke planter trives hvor? (sol/skygge, trafikkforurensning, næringstilgang osv.). Ved riktig valg av planter reduseres fremtidig behov for stell, ved at plantene trives der de står, og plantingene greier seg mest mulig selv. I tillegg er det viktig å fortrinnsvis velge planter som i sin fulle størrelse har et volum man ønsker, slik at man ikke legger opp til busker og trær som stadig må beskjæres for å holde ønsket størrelse.
-
Økologi og bærekraft:Vi ønsker å benytte planter som er bra for pollinerende insekter og andre viktige kryp, og ha varierte beplantninger med mange ulike sorter. På den måten kan gården vår gi et bidrag i en verden med faretruende reduksjon av arter. Også når det gjelder å holde på CO2 er jord og planter meget viktige bidragsytere.
​
I bakgården tenker vi at det kan være egne bed med spiselige planter, og at vi skal få på plass kompostbinge slik at vi kan lage vår egen jord. Dette er også meningsfullt for barn, og gir en forståelse av hvordan naturen henger sammen.
For at vi skal holde det pent og trivelig i framtiden, er det veldig velkomment at alle som liker å stelle ute, bidrar med luking, vanning og annet. Vi sørger for at alle som ønsker det får tilgang til redskaper slik at terskelen skal være lav for å ta en “økt” i hagen. Vi kommer også til å henge opp lapper på oppslagstavlen i søppelhuset, der vi inviterer til å bidra med konkrete oppgaver på “mini-dugnader”, som f.eks. planting av busker, snekring av kompostbinge, vedlikehold av utemøbler osv. I tillegg vil vi benytte vår- og høstdugnadene til å gjennomføre større oppgaver. Hagegruppa sitt mandat er primært å planlegge – vi er avhengige av hjelp til gjennomføringen.
Grunntanken er at dette er hagen til alle oss som bor her - nesten hundre leiligheter. Vi er ulike både i alder, type, stil, ønsker og interesser. Vi ønsker at vårt felles uterom skal legge til rette for at alle kan trives her, med soner for å sitte alene eller være sammen med noen, som familie eller på tvers av grupper, voksne, ungdommer og barn. Derfor et det kollektive et viktig stikkord – hvordan blir dette et best mulig sted for oss alle? Hvordan kan man legge til rette for felles møteplasser der alle føler seg velkomne?
​
Konkrete planer framover (plan utarbeidet mai 2019):
Sykkelparkering
Dette er et presserende tema i bakgården, da syklene slik de nå plasseres litt overalt tar opp veldig mye areal, og det ser nokså rotete ut. Det vil bli kjøpt inn nye sykkelstativer som skal plasseres langs den nordvendte fasaden. Disse stativene er mer plasseffektive enn dem vi har i dag, og kombinert med fjerning av noen av buskene, vil alle vanlige sykler få plass her. (Buskene på begge sider av inngangene blir beholdt). Når det gjelder store transportsykler og sykkeltraller, ser vi på ulike løsninger for dette. Når de nye sykkelstativene kommer på plass, vil tørkeboden nærmest søppelhuset bli forbeholdt dette formålet. Vi beholder den andre tørkeboden, slik at det fortsatt er mulig å henge ut klær til tørk.
​
Grill
Det er bestilt en grill av type Grill Chili fra HAGS. Slike griller er plassert ut i flere av bydelens parker. Den kan benyttes som "stor" grill til mange, med enten kull eller ved, men også som et "stativ" for engangsgriller, ved at man plasserer disse oppå risten. Grillen er tung og stabil, og høy nok til at småbarn ikke kan brenne seg på engangsgriller som står til avkjøling oppå risten.
Grillen vil bli plassert i området ved søppelhuset. Hvis dette fungerer, vil det bli supplert med tilsvarende grill i andre enden av bakgården neste sommer. Det er da ønskelig at folk primært benytter disse, og ikke plasserer egne griller nær vinduer og balkonger til sjenanse for beboere. Det skal heller ikke settes varme engangsgriller der barn kan brenne seg på dem.
​
Møbler
Det er kjøpt inn noen nye hagemøbler, og en del av de gamle blir satt i stand. Disse vil bli satt ut i forbindelse med dugnaden nå i mai.
Utemøblene i bakgården skal legge til rette for ulike måter å samles på - en kombinasjon av benkebord, sittegrupper med benker og stoler, små sittegrupper og enkeltbenker gir en variasjon og bredde i bruk.
Det er besluttet at alle møbler i bakgården skal tilhøre KFB, og at det ikke skal settes ut møbler til privat bruk. På den måten sikrer man at alle føler eierskap til uterommet, og at alle føler seg fri til å sette seg hvor man vil.
Vegetasjon
Det vil bli plantet i noen av bedene i forhagene denne sesongen. Noen steder er det kanskje bare en eller to busker som skal til for å «komplettere» et bed, andre steder trengs omfattende luking og mange nye planter. Der hvor det skal gjøres større plante-arbeider, vil vi invitere beboere i de nærmeste oppgangene til å bidra med arbeidet. Hvilke bed som prioriteres når gjør vi en totalvurdering på, arbeidet vil uansett komme til å strekke seg over flere sesonger.
​
Istandsetting etter rørfornyelsen
Det har blitt graving flere steder i bakgården pga. uforutsette problemer med rør og setningsskader i forbindelse med rørfornyelsen. Før Olimb er ferdige med alle oppgangene, kan man heller ikke være sikker på om det blir ytterligere gravearbeider. Det vil bli satt skikkelig i stand etter at alle arbeider fra Olimb sin side er avsluttet.
Vi hadde planer om å sette ut sykkelstativene denne våren, men velger å vente med alle “overflatearbeider” i bakgården til grunnarbeidene er ferdige, slik at det ikke blir dobbelt arbeid.
Til orientering er villvinen ikke en del av Hagegruppas ansvar, dette arbeidet administreres av styret.
For spørsmål og innspill angående vårt felles uterom, send mail til kjersti.cederkvist@gmail.com. Hagegruppa tar videre dialog mot styret.
​
​
Hilsen Nina Haavie, Birgitte Enderlè , Anna Blom Rian, Beret Vorren og Kjersti Cederkvist.